środa, 6 maja 2020

Kapuśniak z młodej kapusty

Do przygotowania tej zupy potrzebujemy tak naprawdę niewiele. Prosta i niezwykle smaczna zupa z młodej kapusty na kostce wędzonej dzięki której zupa bardzo zyskuje na smaku. 
ok. 5 porcji
pół główki średniej młodej kapusty ok 400 gramów
ok. 200 gramów marchewki
ok. 70 gramów pora (biała część)
250 gramów ziemniaków
kostka wędzona moja miała 200 gramów
2 łyżki posiekanego koperku
50 ml. słodkiej śmietanki
3-4 kulki ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta i lubczyk do smaku
ok 1,5 litra wody

Kość wędzoną zalewamy zimną wodą dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu. Następnie kostkę wyciągamy.
Do wywaru dodajemy pokrojoną na kosteczkę marchewkę i ziemniaki oraz por pokrojony na pół plasterki.
Gotujemy aż warzywa nieco zmiękną również na niedużym ogniu i dodajemy poszatkowaną kapustę.
Całość gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Do słodkiej śmietanki wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Mieszankę wlać do zupy doprowadzić do wrzenia i wyłączyć płomień.
Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Smacznego :)




1 komentarz: