Na 5/6 sztuk
200 gramów czekolady mlecznej lub deserowej
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
1 cukier wanilinowy
1 śmietan fix
8 szt. ciasteczek oreo
Maliny użyłam mrożonych po 1 łyżce na jeden deser
5 kubeczków jednorazowych plastikowych
Czekoladę pokruszyć na kawałki przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej.
Następnie za pomocą łyżeczki czekoladę dokładnie rozsmarować po dnie i ściankach kubeczków tak aby nie było tzw. prześwitów.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie czynność powtarzamy. I wkładamy ponownie do lodówki aż całkowicie zastygną i stwardnieją.( ja włożyłam na noc)
Następnie kubeczki plastikowe nacinamy u góry nożyczkami w kilku miejscach i delikatnie po kawałku odrywamy plastik od czekolady.
I nasza doniczka gotowa ! :)
Wypełnienie
Ciasteczka oreo delikatnie rozdzielić i zeskrobać nożykiem nadzienie (dołożymy je do kremu śmietankowego.)
Ciasteczka drobno pokruszyć. ( można je przełożyć do woreczka foliowego i zbić tłuczkiem)
Śmietankę ubić wraz z mascarpone oraz cukrem i śmietan fix na sztywny krem dodać nadzienie z ciasteczek i krótko zmiksować.
Na dno przygotowanych "doniczek" wkładamy po łyżce kremu następnie owoce i ponownie krem, wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo,
Ozdabiamy listkami mięty czy owocami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz