środa, 13 maja 2020

Tortellini w sosie serowo-szpinakowym

Pyszny i sycący obiad dla zabieganych którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godzinki.Pierożki tortellini w kremowym serowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku baby. 
3 porcje
250 gramów tortellini serowe
200 gramów świeżego szpinaku baby
130 gramów serka topionego użyłam w plastrach
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 solidna łyżka masła+łyżka oliwy
sól
pieprz 
50 ml mleka

Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy.
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić.
Następnie dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażymy (uwaga aby się nie przypiekł bo będzie gorzki)
Dodać szpinak baby przyprawić solą i pieprzem.
 Podsmażamy gdy zmniejszy swoją objętość wlać mleko i dodać plastry serka topionego.
Cały czas mieszając gotujemy aż sos nieco zgęstnieje.
Na koniec dodajemy ugotowane tortellini i całość gotujemy ciągle mieszając aż potrawa zgęstnie i sos oblepi pierożki tortellini.
Można podawać z tartym parmezanem.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz