piątek, 29 maja 2020

Bryzol drobiowy

Bryzol to świetny pomysł na smaczny obiad. Siekane lub mielone mięso panierowane w mące podane z  podsmażoną cebulką i pieczarkami. Bryzol w czasach PRL-u był przygotowywany zazwyczaj z mięsa wołowego lub wieprzowego. Ale w wersji drobiowej jest równie smaczny.
4 porcje
450 gramów mięsa drobiowego
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
opcjonalnie wegeta
1 małe jajko
1 płaska łyżka bułki tartej
mąka do panierowania
200-250 gramów cebuli
200 gramów pieczarek
40 gramów masła+2 łyżki oleju do smażenia lub masło klarowane

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę lub mielimy w maszynce. (siekane według mnie jest lepsze).
Przekładamy do miski przyprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 10-15 minut.
W między czasie kroimy cebulę w piórka, pieczarki na plasterki.
Mięso dzielimy na cztery równe części z każdej formujemy kulkę następnie, spłaszczamy w dłoniach na podłużny kształt kotleta o grubości ok. pół centymetra. Każdy obficie panierujemy w mące i od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy najpierw na dużym ogniu następnie zmniejszamy płomień i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone bryzole przekładamy na ręcznik papierowy.
Do tej samej patelni i tłuszczu wkładamy pokrojoną cebulę, chwilkę przesmażamy i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Pyszny bryzol z cebulką i pieczarkami podajemy z ziemniakami.
Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz