1 duży pęczek botwinki
1 duża marchewka
10 cm kawałek grubego pora
3 średniej wielkości ziemniaki
ok 1-1,5 litra bulionu mięsnego użyłam gotowany na żeberkach
4-5 kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżki octu zwykłego lub jabłkowego
gęsta kwaśna śmietana 18% ok 2 łyżki
mały pęczek koperku
Opcjonalnie kilka listków świeżego lubczyku, jajka
Zaczynamy od botwinki - odcinamy małe buraczki, łodygi i młode listki, płuczemy.
Obrane buraczki i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę
Por kroimy na cienkie półplasterki.
Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie rozdrobnione warzywa oprócz posiekanych listków botwiny i koperku.
Ponownie całość zagotować.
Zupę gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie około 20-30 minut.
Na koniec dodajemy ocet, posiekane listki botwinki około 2 garście i koperek.
Do śmietany dodajemy szczyptę soli, kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy.
Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego :)
Z dużych liści botwiny można upichcić przepyszne gołąbki z kaszą i pieczarkami. Zobacz TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz