środa, 13 maja 2020

Zupa z botwinki

O tej porze roku zupy warzywne smakują najlepiej. Młode warzywa pełne witamin to samo zdrowie na talerzu. Do jednej z tych zup należy zdecydowanie moja ulubiona  zupa z młodych buraczków czyli botwinka.

1 duży pęczek botwinki
1 duża marchewka
10 cm kawałek grubego pora
3  średniej wielkości ziemniaki 
ok 1-1,5 litra bulionu mięsnego użyłam gotowany na żeberkach
4-5 kulek ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
sól 
pieprz
2 łyżki  octu zwykłego lub jabłkowego
gęsta kwaśna śmietana 18% ok 2 łyżki
mały pęczek koperku
Opcjonalnie kilka listków świeżego lubczyku, jajka

Zaczynamy od botwinki - odcinamy małe buraczki, łodygi i młode listki, płuczemy.
Obrane buraczki i marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę
Por kroimy na cienkie półplasterki.
Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek i  doprowadzamy do wrzenia. Następnie  dodajemy wszystkie rozdrobnione warzywa oprócz posiekanych listków botwiny i koperku.
Ponownie całość zagotować.
 Zupę gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie około 20-30 minut.
Na koniec dodajemy ocet, posiekane listki botwinki około 2 garście i koperek.
 
Do śmietany dodajemy szczyptę soli, kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy. 

 Można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego :)
Z dużych liści botwiny można upichcić przepyszne gołąbki z kaszą i pieczarkami. Zobacz TUTAJ 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz