To danie można zaliczyć do typu jednogarnkowych. Wszystko pichcimy w jednym garnku. Klasyczny gulasz z dodatkiem białej kapusty i ziemniaków to mega pyszne i sycące danie
ok.600/700 gramów łopatki wieprzowej
ok. 300/400 gramów ziemniaków
połowa małej główki kapusty białej (młodej kapusty dodajemy trochę więcej)
250 gramów cebuli
Łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki kminku
duży ząbek czosnku
Sól i pieprz
opcjonalnie wegeta
Mięso kroimy na ok. 2 centymetrową kostkę oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką Wkładamy do rondla na mocno rozgrzany olej, chwilę smażymy chwilę aż mięso się przyrumieni.
Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, dalej krótko smażymy az cebula się zeszkli. Wlewamy około szklankę wody.
Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn).
Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz białą kapustę i czosnek Całość dalej dusimy pod przykryciem aż ziemniaki i kapusta zmiękną.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego
ok. 300/400 gramów ziemniaków
połowa małej główki kapusty białej (młodej kapusty dodajemy trochę więcej)
250 gramów cebuli
Łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki kminku
duży ząbek czosnku
Sól i pieprz
opcjonalnie wegeta
Mięso kroimy na ok. 2 centymetrową kostkę oprószamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką Wkładamy do rondla na mocno rozgrzany olej, chwilę smażymy chwilę aż mięso się przyrumieni.
Następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, dalej krótko smażymy az cebula się zeszkli. Wlewamy około szklankę wody.
Dusimy pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniamy płyn).
Pod koniec duszenia mięsa dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki oraz białą kapustę i czosnek Całość dalej dusimy pod przykryciem aż ziemniaki i kapusta zmiękną.
Na koniec dodajemy przecier pomidorowy dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz