blaszka o wymiarach 25/30 cm.
Masa budyniowa
500 ml. mleka
130 gramów masła
1 budyń waniliowy 40 g
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
Bita śmietana
400 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan fix
Dodatkowo
ok 400 gramów herbatników
masa kajmakowa z puszki 400 g
pół tabliczki startej na tarce czekolady
Połowę mleka zagotować wraz z cukrami i masłem.
Drugą część mleka dokładnie mieszamy z budyniem i mąkami, dodajemy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Całość zagotować na niedużym ogniu aby się nie przypaliło.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników.
Następnie na ciasteczkach rozsmarować masę kajmakową ( można lekko podgrzać będzie się wygodniej rozprowadzać)
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy jeszcze ciepłą masę budyniową.
Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Śmietankę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywny krem,
wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.( minimum 4 godzinki)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz