wtorek, 26 maja 2020

Gulasz po węgiersku

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością papryki i pomidorów. Świetny do placków ziemniaczanych, klusek na parze, ziemniaków gotowanych lub z kaszą.
4-5 porcji
1 kg łopatki wieprzowej
3 średniej wielkości papryki użyłam kolorowych
250-300 gramów cebuli
1 mała puszka pomidorów krojonych
sól
2 łyżeczki papryki czerwonej
1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
1 łyżeczka papryki wędzonej
wegeta
2 duże ząbki czosnku

Mięso myjemy osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na dużej patelni aż się lekko przyrumieni.
W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę i dodajemy przesmażone mięso.
Całość przyprawiamy solą , paprykami słodką, wędzoną i ostrą, wegetą, pokrojonym na plasterki czosnkiem. Chwilę smażymy i zalewamy gorącą wodą tak aby przykrywała mięso.
Całość dusimy pod przykryciem ok.1 godziny aż mięso będzie prawie miękkie. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn niewielką ilością wody aby potrawa się nie przypaliła.
Mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy pomidory z puszki i szczyptę cukru.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę lub paski.
Dodajemy do gulaszu i dalej całość dusimy od czasu do czasu mieszając aż mięso i warzywa będą miękkie.
Gulaszu nie ma potrzeby zagęszczać mąką jest naturalnie gęsty za sprawą dużej ilości cebuli i pomidorów.
Smacznego)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz