Ok. 8-10 szt
Naleśniki
400 ml. mleka
2 jajka
200 gramów mąki pszennej tortowej
50 ml. oleju
1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli i cukru
Masło do smażenia
Nadzienie
400 gramów sera twarogowego mielonego
2 żółtka
50 gramów cukru
1 cukier wanilinowy
Sos malinowy
150 gramów malin mrożonych
cukier według uznania
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Naleśniki
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie smażymy naleśniki.
Nadzienie
Ser rozdrabniamy widelcem.
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera wraz z cukrem wanilinowym.
Całość dokładnie mieszamy.
Sos malinowy
Maliny przełożyć do garnka wlać ok. 70 ml wody, wsypać cukier (ok.2-3) łyżki i zagotowujemy.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwoma łyżkami zimnej wody i wlać do malin cały czas mieszamy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia zdjąć z ognia i przestudzić.
Usmażone naleśniki podsmażam jeszcze raz na odrobinie masła, ale nie jest to konieczne.
Następnie każdy naleśnik smarujemy solidną łyżką sera i zwijamy w rulony lub w trójkąty.
Przed podaniem polewamy sosem malinowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz