wtorek, 5 maja 2020

Bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę w pełni, którą można przygotowywać na najróżniejsze pyszne sposoby. No i nie może się obyć bez pysznego bigosu z młodej kapusty który ja i moja rodzina uwielbiamy. Zajadamy się nim na obiad czy na kolację z pajdą chleba ale równie smaczny z młodymi ziemniakami i koperkiem.
4-5 porcji
młoda kapusta moja ważyła tak ok 1.200 g
200 gramów kiełbasy zwyczajnej
200 gramów boczku wędzonego
150 gramów pieczarek
1 cebula ok. 100 gramów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
3 -4 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku

Boczek i kiełbasę kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na patelni.
Gdy się lekko przyrumienią dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić.
Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w półplasterki, krótko całość przesmażamy i przyprawiamy solą, pieprzem dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Można wlać ok. pół szklanki wody. Przykryć pokrywką i dusimy chwilkę ok 5 minut.
Następnie dodajemy kapustę młodą pokrojoną w dużą kostkę.
Dusimy pod przykryciem aż kapusta zmięknie co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek, wszystko mieszamy  do połączenia składników i dusimy jeszcze małą chwilkę.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Wszystko ok pyszne ale po co tyle tluszvzu ?Boczek i kielbasa?Ja daje duzo mniej ale duzo koperku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak lubimy :) każdy ma swoje smaki :) Koperek też dodaję przed podaniem :) pozdrawiam :)

      Usuń