środa, 20 maja 2020

Tarta z rabarbarem

Aromatyczny rabarbar i kruche ciasto proste a zarazem pyszne połączenie. Tarta z rabarbarem podana z gałką lodów  to smakowity i efektowny  wiosenno -letni  deser.

Spód do tarty
200 gramów mąki pszennej tortowej
140 gramów masła
50 gramów cukru
szczypta soli
1 jajko M
Sok z połowy cytryny

500 gramów rabarbaru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru
Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy cukier i sól oraz pokrojone na kosteczkę bardzo zimne masło.
Wszystko mieszamy i rozcieramy ciasto w dłoniach aż składniki się w miarę połączą dodajemy jajko i zagniatamy do momentu aż powstanie jednolita zbita masa.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30-40 minut.
Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje ma 20 cm mierzona u dołu)  Ciasto przełożyć do naczynia lekko dociskamy spód i boki, nakłuć ciasto po całej powierzchni widelcem. Do tak przygotowanej tarty wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar spryskujemy sokiem z cytryny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
 Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na drugim poziomie ok 30-35 minut.

Świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jednak przed krojeniem warto odczekać jakieś 10-15 minut.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz