wtorek, 2 czerwca 2020

Pasta lubczykowa-domowe maggi na zim臋

Domowe naturalne maggi z lubczyku. 馃尶 艢wietna domowa przyprawa najlepsza do roso艂u ale nie tylko. Wzbogaci smak ka偶dej zupy, sosu czy duszonego mi臋sa. Bez chemii i zb臋dnych dodatk贸w do przygotowania w bardzo prosty spos贸b.
150 gram贸w listk贸w lubczyku
35 gram贸w soli kamiennej
100 ml. oliwy lub oleju

Ga艂膮zki lubczyku myjemy nast臋pnie osuszamy na r臋czniku kuchennym.
Nast臋pnie listki obieramy z grubszych 艂odyg i siekamy na mniejsze kawa艂ki.
Przek艂adamy do miski, dodajemy s贸l i olej, miksujemy za pomoc膮 blendera ( lub mo偶na te偶 zmiksowa膰 np. w urz膮dzeniu typu thermomix) tak d艂ugo a偶 powstanie g艂adka pasta.
Gotow膮 past臋 przek艂adamy do umytych i wyparzonych s艂oiczk贸w.
Na wierzchu pola膰 jeszcze 艂y偶eczk膮 oleju i posypa膰 odrobin膮 soli.
S艂oiczki zakr臋camy i przechowujemy w lod贸wce.



2 komentarze:

  1. A co z 艂odygami? Te偶 blendujemy?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ja nie blenduje, 艂odygi dodaj臋 do wywar贸w lub roso艂u

      Usu艅