czwartek, 11 czerwca 2020

Placki ziemniaczane z twarożkiem i wędzonym łososiem

Smaczny pomysł na placki ziemniaczane w innej odsłonie z delikatnym twarożkiem i dodatkiem wędzonego łososia. Świetna propozycja dla tych co lubią zjeść tradycyjne danie w nieco innym wydaniu.
Placki ziemniaczane ok 8-10 sztuk
pół kg  ziemniaków
1 jajko M
2 kopiaste łyżki mąki
1 mała cebula
sól
Twarożek
250 gramów sera twarogowego półtłustego
1 średnia cebulka  dymka
2 łyżki koperku lub szczypiorku
2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
Opcjonalnie 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
sól
szczypta pieprzu
dodatkowo
kilka plastrów wędzonego łososia

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać jajko mąkę i wymieszać.
Na patelni rozgrzać dość mocno sporą ilość oleju.
Łyżką nakładamy porcje ciasta ziemniaczanego formujemy placek i zmniejszamy nieco płomień.
Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Odkładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Twaróg przełożyć do miski rozgnieść widelcem dodać jogurt lub śmietanę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, posiekany koperek lub szczypiorek doprawić solą i pieprzem( opcjonalnie wlać słodką śmietankę) i dokładnie wymieszać.
 Plastry łososia wędzonego pokroić na mniejsze kawałki.
Na porcjach placków wykładamy po 2 łyżki twarogu i na wierzch kawałki łososia.
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz