4 porcje
ok 1 litra bulionu mięsnego
Pół średniej wielkości kalafiora
ok 8-9 szt szparagów
1 średnia marchewka
1 średni ziemniak
Opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
ok 50 ml słodkiej śmietanki
Kalafior podzielić na mniejsze części.
Twarde końcówki szparagów odcinamy i odkładamy można dodać np. do bulionu warzywnego resztę kroimy na mniejsze kawałki.
Marchew i ziemniaka obrać i również pokroić na mniejsze kawałki najlepiej w kostkę.
Bulion zagotować dodać wszystkie warzywa i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
Następnie całość zmiksować na jednolity krem, doprawić solą i pieprzem i opcjonalnie szczyptą gałki muszkatołowej.( jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta to dolać więcej bulionu lub wody)
Wlać śmietankę i dokładnie wymieszać.
Podajemy z tartym parmezanem lub z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz