5 dużych boczniaków
1 jajko
łyżka mąki
sól
pieprz
wegeta
nie pełna szklanka bułki tartej
Opcjonalnie garść białego sezamu
Masło klarowane do smażenia
Boczniaki płuczemy i osuszmy na ręczniku papierowym. Następnie odcinamy twarde trzonki.
W misce wymieszać mąkę z odrobiną wody, dodać jajko i przyprawy ponownie wymieszać.Całość powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego..
Jeżeli używamy sezamu to mieszamy z bułką tartą w osobnej miseczce.
Boczniaki panierujemy najpierw w cieście jajecznym następnie w bułce tartej.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego:)
Polecam również smaczne flaczki z boczniaków
⏬
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz