wtorek, 2 czerwca 2020

Pasta lubczykowa-domowe maggi na zimę

Domowe naturalne maggi z lubczyku. 🌿 Świetna domowa przyprawa najlepsza do rosołu ale nie tylko. Wzbogaci smak każdej zupy, sosu czy duszonego mięsa. Bez chemii i zbędnych dodatków do przygotowania w bardzo prosty sposób.
150 gramów listków lubczyku
35 gramów soli kamiennej
100 ml. oliwy lub oleju

Gałązki lubczyku myjemy następnie osuszamy na ręczniku kuchennym.
Następnie listki obieramy z grubszych łodyg i siekamy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do miski, dodajemy sól i olej, miksujemy za pomocą blendera ( lub można też zmiksować np. w urządzeniu typu thermomix) tak długo aż powstanie gładka pasta.
Gotową pastę przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków.
Na wierzchu polać jeszcze łyżeczką oleju i posypać odrobiną soli.
Słoiczki zakręcamy i przechowujemy w lodówce.



2 komentarze:

  1. A co z łodygami? Też blendujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie blenduje, łodygi dodaję do wywarów lub rosołu

      Usuń