niedziela, 1 marca 2020

Proziaki - bułeczki z patelni

Pyszne pachnące bułeczki gotowe do zjedzenia w  jakieś 20 minut . Przygotowywane z mąki, sody, jajek i zazwyczaj kefiru. Ja zrobiłam na jogurcie greckim i wyszły równie przepyszne.

500 gramów mąki pszennej
250 ml. jogurtu greckiego
2 jajka M
2 łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Mąkę przesiać wraz z sodą do miski, wymieszać.
dodać jajka, jogurt, sól i cukier ponownie wymieszać.
Następnie przełożyć wszystko na blat i zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Za pomocą np. szklanki wykrawać kółka.
Smażymy na średnio rozgrzanej suchej patelni ok 3-4 minut z każdej strony.
Smacznego :)
Zamiast jogurtu można dać kwaśną śmietanę, kefir, maślankę.
Nam najlepiej smakują podane na słodko lub po prostu z masłem i szczyptą soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz