8 szt małych serniczków
100 ml słodkiej śmietanki 30%
200 gramów sera twarogowego mielonego (z wiadereczka)
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
1 mała puszka mango w syropie ok. 220 g po odsączeniu
Galaretkę zalać 250 ml.wrzątku, dokładnie wymieszać. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem. Dodać serek dalej chwilkę ubijać do połączenia składników. Wlać połowę !!! przygotowanej wcześniej galaretki. Galaretka powinna być zimna.
Wszystko miksujemy na jednolitą masę następnie przelewamy do foremek tylko do 3/4 wysokości pozostawiając miejsce na mus z mango.
Wkładamy do lodówki aby nieco stężało.
Odcedzone mango z zalewy miksujemy blenderem z drugą połową galaretki.
Rozlać na lekko stężałe serniczki i ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Aby ułatwić sobie wyjmowanie serniczków z foremek wkładamy je wraz z foremkami na kilka sekund do niewielkiej ilości gorącej wody.
Możemy również przed wlaniem masy serowej na dno foremki włożyć małe biszkopty.
Użyłam blaszki do pieczenia muffinek
Smacznego :)
Brzmi smacznie 🤩 a jakich foremek Pani użyła ?
OdpowiedzUsuńtakich małych do babeczek /muffinek
OdpowiedzUsuń