150 gramów czekolady użyłam różnych ( mleczna, gorzka,deserowa )
2 łyżki kakao
100 gramów masła
70 gramów herbatników lub krakersów (użyłam krakersów i polecam świetnie przełamują słodycz deseru)
50 gramów bakalii (mogą być różne ja użyłam daktyli i rodzynek)
50 gramów orzechów ulubionych ja dałam włoskie
2 łyżki cukru jeżeli używacie czekolady gorzkiej
2 - 3 łyżki mleka
Bakalie zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia następnie dobrze odcedzić.
Do garnka przekładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę,mleko.
Wszystko podgrzewamy na niedużym ogniu cały czas mieszając tylko do momentu aż czekolada i masło będą płynne. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamane na większe części herbatniki lub krakersy, orzechy i bakalie, całość dokładnie mieszamy. Odstawić na chwilę aby lekko stężało. Wystudzone można włożyć na chwilę do lodówki.
Następnie rozkładamy na blacie folię spożywczą i na środek wykładamy masę czekoladową. Zrolować formując cukierek mocno ściskając aby masa była zwarta po schłodzeniu.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Smacznego :)
Gotowy deser można dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz