wtorek, 4 lutego 2020

Pilaw z kurczakiem i warzywami

Pyszne, proste a zarazem zdrowe i pożywne danie jednogarnkowe dla całej rodziny. Pilaw to ryż gotowany z różnymi dodatkami w tym przypadku z kurczakiem, groszkiem i marchewką. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań. 
na 2 większe lub 3 mniejsze porcje
100 gramów ryżu
200/ 250 gramów filetów z kurczaka
250 gramów marchewki z groszkiem użyłam mrożonki
80 gramów cebuli czerwonej lub białej
2 łyżki masła
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj )
Ok. 300/400 ml. bulionu warzywnego lub wody
Opcjonalnie zielenina do podania.

Kurczaka i cebulę pokroić w niedużą kostkę i krótko przesmażyć na maśle .
Następnie dodajemy mieszankę warzywną, ( może być zamrożona) mieszamy i dusimy chwilę aż warzywa odrobinę zmiękną.
Ryż kilka razy wypłukać w zimnej wodzie i dodać do warzyw dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy oraz bulion. 
Całość zamieszać przykryć pokrywką doprowadzić do wrzenia następnie zmniejszyć płomień do minimum.
Potrawa powinna się gotować bardzo wolno, mówiąc potocznie pyrkać jak np. rosół, od czasu do czasu mieszamy ale nie zbyt często.
Całość gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki 
(ok.20/25 minut). W razie potrzeby dolewamy odrobinę płynu aby potrawa się nie przypaliła.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz