czwartek, 13 lutego 2020

Kawowa Panna Cotta

Włoskie desery mają to do siebie że można je przygotować z niewielkiej ilości prostych składników. I zawsze zachwycają smakiem.
W zależności od wielkości ok 4 porcji
200 ml słodkiej śmietanki  30 % lub 36 %
200 ml mleka
1 i pół łyżeczki żelatyny 
1 łyżka cukru
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej użyłam kremowej
3 łyżki likieru Baileys lub Sharidan's) lub innego może też być łyżka rumu

Żelatynę namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody.
W garnuszku zagotować mleko z dwoma łyżkami kawy rozpuszczalnej dodać śmietankę i cukier.
Ciągle mieszając podgrzewamy do momentu zagotowania, następnie wyłączamy i dodajemy liker.
Żelatynę lekko podgrzać aby była płynna można na kilka sekund 10-15 włożyć do mikrofalówki lub włożyć naczynie z żelatyną do gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do masy kawowej dokładnie mieszamy aby żelatyna się całkowicie rozpuściła.
Masę kawową przelewamy do foremek(mogą to też być filiżanki, kokilki ) przykrywamy folią spożywczą.
Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Schłodzoną panna cottę wykładamy na talerz można to sobie ułatwić wkładając foremki z deserem na kilka sekund do gorącej wody.
Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao lub tartą czekoladą.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz