10 SZTUK
100 gramów zwykłego białego ryżu
300 gramów białej kapusty
1 cebula ok. 50 gramów
por biała część ok, 100 gramów
pół dużej papryki czerwonej
1 mała marchewka ok. 50 gramów
1 jajko M lub L
20 gramów bułki tartej
sól
pieprz
majeranek
Opcjonalnie wegeta
Sos pomidorowy do gołąbków
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
ok 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
szczypta majeranku
opcjonalnie wegeta
Przygotowanie gołąbków
Ryż ugotować i przełożyć do miski.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę warzyw pokroić w kostkę.
Na dużej patelni roztopić masło dodać cebulę, por chwilę smażymy. Gdy nieco zmiękną dodajemy drobno pokrojoną kapustę, paprykę i starta marchewkę lekko solimy. Smażymy aż wszystko będzie miękkie. Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.
Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość studzimy.
Do przestudzonych składników ( mogą być letnie) dodajemy jajko i bułkę tartą doprawiamy do smaku solą, pieprzem,majerankiem, opcjonalnie wegetą.
Całość dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi.
Z gotowego farszu formujemy zgrabne gołąbki.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wlać ok pół szklanki bardzo gorącej wody tyle aby dno było tylko przykryte.
Przełożyć gołąbki do naczynia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 minut po tym czasie gołąbki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 15 minut.
Przygotowanie sosu
Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać przecier pomidorowy. Ciągle mieszając przesmażamy chwilkę następnie wlewać powoli bulion tyle aby sos nie był zbyt rzadki cały czas energicznie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz