Na 2 porcje
12 szt krewetek z ogonkami
łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól
Na dip
3-4 łyżki keczupu pikantnego
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu typu greckiego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki brandy
Dodatkowo
2 garście pokrojonej salaty lodowej.
do podania kromki bagietki lub grubsze paluszki
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek następnie włożyć krewetki jeżeli używamy mrożonych to wcześniej rozmrozić.
Smażymy ok. 4-5 minut cały czas mieszając na koniec solimy.Ja miałam już obgotowane takie z marketu więc smażyłam dosłownie chwilkę.
Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki na sos wymieszać.
W naczyniu do podawania układamy sałatę, sos ilość według uznania na koniec usmażone krewetki.
Opcjonalnie podajemy z bagietką którą można wcześniej opiec w piekarniku lub na suchej patelni albo z grubymi paluszkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz