czwartek, 13 lutego 2020

Babeczki czekoladowe

Mięciutkie i pulchne w środku babeczki czekoladowe.Idealne do przygotowania w kilka chwil  gdy najdzie nas ochotę na coś słodkiego.

8 szt babeczek
Suche składniki
130 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru można więcej
2 łyżki kakao ok 20 gramów
soda oczyszczona 1 łyżeczka
Mokre składniki
olej 60 ml
mleko 60 ml
2 łyżki kwaśnej śmietany ok.60 ml
2 łyżki dowolnego w smaku dżemu
1 jajko M 

Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, mieszamy 
W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki, mieszamy.
Następnie jedne i drugie składniki łączymy ze sobą, mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.
W między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Papilotki do babeczek włożyć do  foremki na muffiny wypełniamy ciastem  do wysokości 1 cm od brzegu zostawiając miejsce na wyrośnięcie babeczek.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20/25 minut do tzw. suchego patyczka.
Podajemy polane czekoladą lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego :)




3 komentarze:

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma chyba lepszych babeczek niż czekoladowe gdyż moim zdaniem są one niezawodne praktycznie na każdą okazję. Ja właśnie lubię bardzo wykonywać babeczki czekoladowe z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ i muszę przyznać, że wychodzą one za każdym razem idealnie smaczne.

    OdpowiedzUsuń