sobota, 15 lutego 2020

Suflet czekoladowy

Mocno czekoladowy a za razem lekki i puszysty suflet czekoladowy. Niebo w gębie!!!! Sprawia że chciałoby się go więcej i więcej. My uwielbiamy z malinami i gałką lodów waniliowych.


4 porcje
4 jajka M o temperaturze pokojowej
120 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej
100 gramów masła
50 gramów mąki pszennej
50 gramów cukru 

Moje kokilki są dość duże i mają 9 cm średnicy i 5 cm wysokie. Jeżeli macie mniejsze to porcji będzie więcej.
Masło rozpuścić w rondelku  dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy tylko do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Nie podgrzewamy zbyt mocno.
 Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Do miski wbić sparzone wcześniej  jajka, dodajemy cukier i ubijamy na gęstą pianę. 
Ciągle miksując dolewamy powoli roztopioną zimną czekoladę z masłem.
Na koniec dodajemy mąkę i krótko miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Gotową masę przelewamy do kokilek zostawiając ok pół cm odstępu od brzegu.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do180 stopni z funkcją termoobieg i pieczemy około 13- 15 minut.
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz