Inspirację na te słodkie jajka znalazłam na blogu Domowe wypieki.
na ok 8 porcji
Beza
3 białka jajek
190 gramów cukru
1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli
Nadzienie
1 galaretka brzoskwiniowa
mała puszka mango w zalewie po odsączeniu ok. 220 gramów
Mogą być też brzoskwinie z zalewy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno następnie wsypujemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Piana powinna być gęsta i lśniąca.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, całość miksujemy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przekładamy porcjami ubitą pianę formując kształt jajka (ok.2 łyżki na porcję)
U dołu za pomocą łyżki robimy dołek miejsce które po upieczeniu wypełnimy musem z mango.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Włożyć przygotowane bezy, zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę ok 50-60 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do całkowitego wystudzenia..
Przygotowanie nadzienia
Do szklanki o pojemności 250 ml. wsypać galaretkę zalać wrzątkiem dokładnie wymieszać i wystudzić.
Do blendera przekładamy odcedzone z zalewy mango/brzoskwinie wlać połowę !!! schłodzonej ale nie stężałej galaretki całość zmiksować na jednolity mus.
Dołki wystudzonej bezy wypełniamy lekko tężejącym musem i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Z pozostałej połowy galaretki i musu możemy przygotować np. mini serniczki na zimno.
Smacznego :)
Your Affiliate Profit Machine is waiting -
OdpowiedzUsuńAnd earning money online using it is as easy as 1, 2, 3!
Here's how it works...
STEP 1. Choose affiliate products the system will push
STEP 2. Add PUSH BUTTON traffic (it LITERALLY takes 2 minutes)
STEP 3. Watch the system explode your list and sell your affiliate products all by itself!
Are you ready to make money automatically??
Click here to activate the system