2 porcje
Na klopsy
300 gramów mięsa mielonego
1 małe jajko
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki wody
sól
pieprz
wegeta
szczypta czosnku granulowanego
Sos teriyaki
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka miodu
sok z połowy małej cytryny
2 łyżki oleju sezamowego może być inny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 350 ml wywaru od gotowania klopsików
ziarna sezamu do posypania
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, wegetą i czosnkiem.
Dodajemy jajko, bułkę tartą i wodę całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli trzema kulkami ziela angielskiego i dwóch liści laurowych.
Po tym czasie formujemy najlepiej zwilżonymi dłońmi klopsiki o wielkości dużego orzecha włoskiego, wkładamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny.
Do dużej patelni wlać 2 łyżki wody dodać miód, gdy miód się rozpuści dodajemy imbir, czosnek olej i sos sojowy całość krótko gotujemy cały czas mieszając na koniec doprawiamy sokiem z cytryny.
Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy klopsiki.
Mięso dusimy w sosie cały czas mieszamy aby klopsy wchłonęły część sosu, następnie wlać wywar od gotowania klopsów.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać w jednej trzeciej szklanki wody i dodajemy do pulpetów całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje.
Gotowe danie posypujemy ziarnami sezamu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz