czwartek, 6 lutego 2020

Zupa bolońska

Rewelacyjna zupa bolońska z mięsem mielonym i warzywami. Świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny który przygotujesz w kilka chwil. Idealna na chłodniejsze dni. Jest niezwykle aromatyczna sycąca i rozgrzewająca. 

Wyniki wyszukiwania

Wyniki wyszukiwania w sieci

Na 3 solidne porcje
250 gramów mięsa mielonego dowolnego
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula ok 50 gram
150 gramów włoszczyzny ( może być mrożona)
ok 500 ml wody lub bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 plaska łyżki oregano 
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
malutki ząbek czosnku
opcjonalnie wegeta
70 gramów makaronu

Jeżeli używamy świeżej włoszczyzny to warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.( po kawałku marchewki, korzenia pietruszki i selera)
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu następnie dodać mięso mielone i smażyć  aż mięso się przyrumieni  cały czas mieszamy.
Następnie dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawy i włoszczyznę, całość przesmażamy ok 5 minut mieszając co jakiś czas.
na koniec dodajemy pomidory w puszce i wodę lub bulion.
Wszystko gotujemy do miękkości, podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz