wtorek, 4 lutego 2020

Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty

Świetna propozycja na bezmięsny obiad. Rewelacyjne w smaku kotlety z białej fasoli i kiszonej kapusty. Dodatek kiszonej kapusty sprawia że kotleciki nabierają fajnego wyrazistego smaku. Świetnie smakują z pikantnym dipem lub np. sosem koperkowym lub pieczarkowym.
240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki
 200 gramów kiszonej kapusty
1 mała cebulka ok.50 gramów
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
pół łyżeczki majeranku
sól
pieprz
opcjonalnie wegeta
1 małe jajko
2 łyżki koperku

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie w tej samej wodzie ugotować i dobrze odsączyć na sicie, Fasolę z puszki po prostu odcedzamy.
Kapustę kiszoną bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru soku i drobniutko posiekać.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i lekko zeszklić na odrobinie tłuszczu (u mnie masło)
Fasolę i podsmażoną cebulkę przekładamy do miski i miksujemy za pomącą blendera.
( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków)
To nie musi być idealny gładki mus 
Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko zwilżonymi dłońmi masa wtedy nie będzie się kleić do rąk, od razu obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu  z każdej strony na złoty kolor.
Ostrożnie przekładamy na drugą stronę masa fasolowa jest mniej zbita jak tradycyjne mięsne kotlety.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz