środa, 13 listopada 2019

Kurczak na jarzynach z rozmarynem

Obiad z jednego naczynia bez większego nakładu pracy. Proste uniwersalne składniki które możemy modyfikować według upodobań to kolejna propozycja na pyszny obiad który robi się praktycznie sam.
Potrzebujemy ok. 800 gramów warzyw. U mnie przeważały ziemniaki i marchewka.
Użyłam 
3 średnie ziemniaki mogą być bataty
2 duże marchewki
pół średniego selera
1 średnia pietruszka korzeń
1 mała cebula może być por
opcjonalnie można dodać cukinię
3 porcje udźca z kurczaka, ale to mogą być też podudzia
1 szklanka dowolnego bulionu
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól 
pieprz
1 łyżka rozmarynu użyłam suszonego
Ulubiona przyprawa do kurczaka użyłam pikantnej z prymat

Mięso zamarynować w przyprawie do kurczaka, najlepiej zrobić to minimum 1 godzinę wcześniej.
Warzywa kroimy w dużą tak 1,5 -2  cm  kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego 
 skrapiamy olejem i przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dokładnie mieszamy, wlać bulion wymieszany z przecierem pomidorowym.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i włożyć kurczaka, smażymy na dużym ogniu aż mięso się przyrumieni.
Następnie układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym,
przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy przykrycie zmniejszmy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 30 - 40 minut.
Piekłam na drugim poziomie piekarnika. 
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Jezeli czytam Twoj przepis to z pewnoscia mnie nie zawiedzie , ani nie rozczaruje !!!!! w ciagu kilku dni napewno bedzie krolowal na moim stole !!!! dziekuje !!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń