czwartek, 14 listopada 2019

Pulpety w sosie paprykowo - pomidorowym

Uniwersalny sos paprykowo pomidorowy który świetnie smakuje z pulpetami ale nie tylko można go przygotować również z podsmażonym lub grillowanym  kurczakiem. Świetnie też smakuje solo jako dodatek do makaronów podany np. z parmezanem. 
Pulpety przygotowuję według tego przepisu na  PULPETY pomijając brukselkę 

Składniki na sos ok 2/3 porcje
1 duża papryka czerwona
1 mała cebulka
pół puszki pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół szklanki wody lub bulionu
1 łyżka masła
 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru

Cebulę obrać i drobno posiekać następnie zeszklić na łyżce masła.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę dodać do podsmażonej cebuli. Krotko razem przesmażamy. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem do miękkości można podlać delikatnie wodą (3/4 łyżki) aby się nie przypaliła.
Do miękkiej papryki dodać pomidory  i  dalej krótko gotujemy aż pomidory się lekko rozpadną, przyprawiamy solą pieprzem i słodką papryką oraz szczyptą cukru.
Całość za pomocą blendera miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Pół szklanki wody ok 120 ml. wymieszać z mąką wlać do sosu i zagotować mieszając aby nie powstały grudki.
Gotowe :) 
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz