Pulpety przygotowuję według tego przepisu na PULPETY pomijając brukselkę
Składniki na sos ok 2/3 porcje
1 duża papryka czerwona
1 mała cebulka
pół puszki pomidorów krojonych
sól
pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pół szklanki wody lub bulionu
1 łyżka masła
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
szczypta cukru
Cebulę obrać i drobno posiekać następnie zeszklić na łyżce masła.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę dodać do podsmażonej cebuli. Krotko razem przesmażamy. Przykryć pokrywką i dusić pod przykryciem do miękkości można podlać delikatnie wodą (3/4 łyżki) aby się nie przypaliła.
Do miękkiej papryki dodać pomidory i dalej krótko gotujemy aż pomidory się lekko rozpadną, przyprawiamy solą pieprzem i słodką papryką oraz szczyptą cukru.
Całość za pomocą blendera miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję.
Pół szklanki wody ok 120 ml. wymieszać z mąką wlać do sosu i zagotować mieszając aby nie powstały grudki.
Gotowe :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz