piątek, 8 listopada 2019

Rolada z polędwiczki wieprzowej faszerowana kaszą i grzybami

Bardzo smaczna rolada z polędwiczki wieprzowej nadziana ugotowaną kaszą z grzybami leśnymi i sporą ilością zielonej pietruszki. Tak przygotowaną  roladkę podaję z sosem grzybowym. Idealna na rodzinny obiad.

1 polędwiczka wieprzowa
100 gramów kaszy jęczmiennej(użyłam wiejskiej grubej)
20/30 gramów suszonych grzybów leśnych
1 mały pęczek zielonej pietruszki
1 mała cebulka
sól
pieprz
łyżka masła
2/3 łyżki oleju

Kaszę ugotować do miękkości i wystudzić
Grzyby zalać wrzątkiem  i moczyć przez ok. 2 godziny,( ja zazwyczaj robię to dzień wcześniej wieczorem) następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby przecedzić, wodę po gotowaniu możemy wykorzystać do sosu grzybowego.
Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
Na patelni roztopić łyżkę masła i zeszklić cebulkę następnie dodać grzyby (można pokroić na drobniejsze kawałki) i chwilę smażymy doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi grzybami  i posiekaną zieloną pietruszką.

Środek polędwiczki nacinamy wzdłuż  jednak nie do samego końca tak mniej więcej do połowy

Rozkładamy jak zeszyt i równomiernie rozbijamy tłuczkiem na jeden duży płat o grubości ok. 0,5 cm, natomiast brzegi nieco cieniej.
Mięso oprószamy solą i pieprzem można opcjonalnie czosnkiem w proszku.

Na środku ułożyć farsz

Następnie zwijamy w roladę


Folę aluminiową smarujemy obficie olejem następnie przekładamy roladę i ściśle zwijamy, boki dokładnie skręcamy.

Tak przygotowaną roladę przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25/30 minut. Po tym czasie rozciąć folię i i pieczemy jeszcze ok. 5 minut aby się lekko przyrumieniła.
Następnie wyciągamy zostawiamy na chwilkę aby ꜛodpoczęłaꜜ.
Podajemy pokrojoną na plastry np. z sosem grzybowym.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz