ok. 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych
1 duża cebula
sól
pieprz
słodka papryka
1 ząbek czosnku
2/3 liście laurowe
4/5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2 łyżki smalcu
Pasek żeberek dzielimy na mniejsze kawalki tak aby na każdej porcji były 2/3 kostki.
Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, następnie roztopić smalec na dużej głębokiej patelni lub brytfance.
Na mocno rozgrzany tłuszcz przekładamy porcje żeberek, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, całość przypiekamy dość mocno, mieszamy, mięso obracamy dolewamy ok. 2 szklanki wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a żeberka będą się ponownie przypiekać. Dolewamy kolejne 2 szklanki wody ponownie dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę lub dłużej w zależności od wielkości żeberek. Od czasu do czasu uzupełniamy odparowany płyn. Mięso powinno bez problemu odchodzić od kości.
Na koniec doprawiamy majerankiem i opcjonalnie wegetą ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie ➥ Tutaj)
Mięso przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy do garnuszka przez gęste sito i możemy delikatnie zaciągnąć mąką w zależności jak gęsty sos lubimy. Włożyć ponownie mięso i zagotować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz