6 jajek M
3/4 szklanki pąki pszennej tortowej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
DO PRZEŁOŻENIA
500 ml. śmietanki kremówki + 50 ml do dekoracji
2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie śmietan fix
POLEWA CZEKOLADOWA
1 czekolada deserowa
3/4 łyżki mleka
40 gramów masła
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier.
Żółtka wymieszać z octem. Miksując na niskich obrotach dodajemy partiami do piany z białek.
Mąki, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito Dodajemy stopniowo do ubitych jajek za każdym razem dokładnie i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, Przelać ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia a najlepiej upiec dzień wcześniej.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na gęsty krem.
Wystudzony biszkopt kakaowy przekroić na dwa blaty.
Jeden z blatów znów przełożyć do blaszki (opcjonalnie można nasączyć np. przegotowaną wodą wymieszaną z cukrem waniliowym lub posmarować dżemem np. wiśniowym )
Wyłożyć równomiernie ubitą śmietanę Przykryć drugim blatem lekko docisnąć.
Czekoladę połamać na kawałki włożyć do małego garnuszka wraz z mlekiem i masłem.
Podgrzewamy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Nie gotować podgrzewamy tylko do połączenia składników.
Gotową polewę rozprowadzamy równomiernie na cieście.
W-Z najlepiej włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz