piątek, 1 listopada 2019

Mini croissanty z szynką i serem

Pachnące w całym domu  chrupiące z ciągnącym serem i szynką w środku croissanty. Pyszne rogaliki z ciasta francuskiego  idealne na weekendowe śniadanie z rodziną.
1 arkusz ciasta francuskiego
Kawałek żółtego sera np. mozzarella 
Kilka plasterków dowolnej  szynki  użyłam wędzonej
1 żółtko + 1 łyżka oleju

10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty moje miały 12 cm

Na każdy trójkątny kawałek układamy po plasterku szynki i kawałek sera żółtego



Następnie zwijamy w rulon zaczynając od szerszego brzegu
Końcówki po bokach delikatnie  zakleić




Żółtko wymieszać z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik.
Można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190/200 stopni i pieczemy ok. 10 minut do przyrumienienia.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz