1 arkusz ciasta francuskiego
Kawałek żółtego sera np. mozzarella
Kilka plasterków dowolnej szynki użyłam wędzonej
1 żółtko + 1 łyżka oleju
10 SZT NIEWIELKICH ROGALIKÓW CROISSANT
Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić trójkąty moje miały 12 cm
Na każdy trójkątny kawałek układamy po plasterku szynki i kawałek sera żółtego
Następnie zwijamy w rulon zaczynając od szerszego brzegu
Końcówki po bokach delikatnie zakleić
Żółtko wymieszać z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik.
Można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190/200 stopni i pieczemy ok. 10 minut do przyrumienienia.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz