Ok. 8 sztuk średniej wielkości pulpetów
ok. 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
czosnek granulowany szczypta
majeranek
ok. 100/150 ml. wody
2 łyżki bułki tartej
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
wegeta
brukselka 8 szt.
Sos koperkowy
1 czubata łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
150 ml. wywaru od gotowania pulpetów
150 ml. wody
3 lub 4 łyżki posiekanego koperku
opcjonalnie 2 łyżki słodkiej śmietanki
Mięso przekładamy do miski dodajemy przyprawy, wodę i bułkę tartą( ja nie dodaję jajka pulpety są wtedy delikatniejsze)Bardzo starannie wyrabiamy masę na pulpety. Odstawiamy na 15 minut.
W między czasie w garnku zagotować wodę (ok 750 ml.) z wegetą liściem laurowym i zielem angielskim.
Brukselkę obrać z zewnętrznych listków.
Masę mięsną dzielimy na 8 części. Każdą porcję rozpłaszczamy na dłoni, na środku ułożyć brukselkę i zakleić formując okrągły pulpecik.
Gotowe pulpety wkładamy na przygotowany wcześniej wrzątek z przyprawami. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Sos koperkowy
W małym garnku roztopić masło lub margarynę dodajemy mąkę i krótko przesmażamy.Następnie dolewamy wywar od gotowania pulpetów i wodę mieszamy energicznie za pomocą rózgi kuchennej, aby nie powstały grudki, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy koperek (opcjonalnie śmietankę) mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz