4 porcje
250 ml. słodkiej śmietanki 30 %
1 tabliczka (100 gramów) czekolady u mnie pomieszana pół na pół gorzka 60% i mleczna
ok 5 łyżek cukru pudru
250 gramów malin użyłam świeżych
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej( możemy też rozpuścić w mikrofalówce) jeżeli używamy gorzkiej czekolady dodajemy 2-3 łyżki mleka.
Śmietankę z dwoma łyżkami cukru pudru ubijamy na puszysty krem.
Rozpuszczoną zimną czekoladę mieszamy z dwoma łyżkami ubitej śmietany. Następnie dodajemy do pozostałej śmietany i mieszamy najlepiej rózgą kuchenną.
Maliny wraz z pozostałym cukrem przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na jednolity sos.
Zmiksowane maliny przekładamy porcjami do pucharków kilka łyżek odkładamy.
Następnie przekładamy mus czekoladowy. Włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę .
Przed podaniem polać resztą sosu malinowego.
Smacznego :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń