środa, 18 września 2019

Kapuśniak na wypasie

Syta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków.
500 gramów mięsnych żeberek
ok.200/250 gramów boczku wędzonego
500 gramów kapusty kiszonej
1 średnia cebula
500 gramów ziemniaków
200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej )
8 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
pół łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie wegeta

Mięso podzielić na mniejsze części. Zalać zimną wodą dodać  przyprawy, oprócz majeranku. Gotujemy ok. 30 minut aż mięso będzie miękkie.
Po tym czasie dodać włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować kolejne 30-45minut aż mięso i warzywa będą miękkie.
Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie.
W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz z majerankiem.
Ugotowane mięso wyciągnąć, oddzielić od kości i włożyć ponownie do zupy.
Całość gotować jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
Podajemy z pajdą chleba.
Smacznego :)  
Ps. ziemniaki można ugotować osobno i dodać do zupy pod koniec gotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz