sobota, 21 września 2019

Podudzia z kurczaka nadziewane pieczarkami

Rewelacyjne rozpływające się w ustach podudzia z kurczaka faszerowane pieczarkami. Smaczny obiad świetna propozycja na różnego rodzaju przyjęcia.
6 szt dużych podudzi (pałek) z kurczaka
 8 dużych pieczarek
1 mała cebula
sól 
pieprz
odrobina czosnku w proszku
Czubata łyżka bułki tartej
1 małe jajko
przyprawa do kurczaka lub ulubione przyprawy

A by przygotować takie nadziewane pałeczki z kurczaka musimy pozbyć się kości.Wbrew pozorom to  nie jest trudna czynność wystarczy ostry nóż i odrobina cierpliwości :)
Jak to zrobić? Spróbuję wam to pokazać i opisać poniżej➷➷➷ 

Na początek należy przełamać kostkę u dołu podudzia, najlepiej zrobić to za pomocą tłuczka do mięsa  

 Następnie ostrym nożem nacinamy kostkę wokół
Następnie trzymając ostrze noża przy kości ( po prostu  zeskrobujemy)  zaczynając od góry oddzielamy mięso od kości, aż do punktu przełamania.
Kostki odkładamy można wykorzystać do wywarów czy rosołu
Farsz
Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy dodajemy bułkę tartą i całość łączymy z jajkiem.
Nie podsmażam wcześniej pieczarek i cebuli, ale można wcześniej podsmażyć.
Gotowym farszem ( będzie nieco luźny) za pomocą łyżki nadziewamy podudzia. Staramy się umieścić jak najwięcej farszu.
Gotowe pałki  przekładamy do naczynia żaroodpornego przyprawiamy przyprawą do kurczaka.

 Wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika 200 stopni.
Pieczemy ok. 1 godzinę.

Po tym czasie odkrywamy, delikatnie obracamy pałki na drugą stronę  i pieczemy aż podudzia się przyrumienią.
SMACZNEGO !

1 komentarz: