poniedziałek, 23 września 2019

Kotlet schabowy z kremowymi mini pieczarkami

Klasyczny kotlet schabowy chyba wszyscy lubimy. ale czasami warto podać go w nieco odmiennej wersji. Na przykład z kremowymi malutkimi pieczarkami duszonymi w całości z cebulką i śmietanką.
2 plastry schabu wieprzowego
ok. 300 gramów malutkich pieczarek
150 ml. słodkiej śmietanki
1 średnia cebula
łyżka masła
sól
pieprz
duży ząbek czosnku
opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich
smalec do smażenia kotletów
jajko, mąka, bułka tarta do panierowania

 Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy najlepiej na smalcu  po ok. 4 minuty z każdej strony.

Kremowe  mini pieczarki
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju następnie dodajemy umyte i oczyszczone   pieczarki.
Całość  przyprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby podlewamy odrobinką wody. Mieszamy co jakiś czas.
Gdy pieczarki będą już miękkie odkrywamy i lekko podpiekamy aż płyn całkowicie odparuje.
Na koniec wlać śmietankę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie zioła prowansalskie. Gotujemy aż całość zgęstnieje.
 Tak przygotowane pieczarki podajemy na rumianym i chrupiącym kotlecie schabowym.
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz