2 plastry schabu wieprzowego
ok. 300 gramów malutkich pieczarek
150 ml. słodkiej śmietanki
1 średnia cebula
łyżka masła
sól
pieprz
duży ząbek czosnku
opcjonalnie pół łyżeczki ziół prowansalskich
smalec do smażenia kotletów
jajko, mąka, bułka tarta do panierowania
Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy solą i pieprzem następnie panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy najlepiej na smalcu po ok. 4 minuty z każdej strony.
Kremowe mini pieczarki
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju następnie dodajemy umyte i oczyszczone pieczarki.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby podlewamy odrobinką wody. Mieszamy co jakiś czas.
Gdy pieczarki będą już miękkie odkrywamy i lekko podpiekamy aż płyn całkowicie odparuje.
Na koniec wlać śmietankę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie zioła prowansalskie. Gotujemy aż całość zgęstnieje.
Tak przygotowane pieczarki podajemy na rumianym i chrupiącym kotlecie schabowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz