użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek
Marynata do mięsa
ok. 8 łyżek oleju
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
średniej wielkości cebula
600/700 gramów kiszonej kapusty
wegeta (przepis na domowej roboty wegetę ➦ tutaj)
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy.
Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka.
Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni.
Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę.
Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion.
Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem.( po ok 50 minutach pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni)
15 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy aby żeberka się lekko przyrumieniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz