wtorek, 17 września 2019

Żeberka pieczone w kiszonej kapuście

Bardzo prosty przepis na żeberka pieczone w kiszonej kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi.
  użyłam 600 gramowy  bardzo mięsisty pasek żeberek
Marynata do mięsa
ok. 8 łyżek oleju
sól
 pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
 średniej wielkości cebula

 600/700 gramów kiszonej kapusty
wegeta (przepis na domowej  roboty wegetę  ➦  tutaj)
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 szklanka wody lub bulionu

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy.
Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. 
Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni.
Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę. 

Kapustę kiszoną jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy, odcedzamy i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, wodę lub bulion.
Na kapustę przekładamy przesmażoną cebulę i żeberka ( kośćmi do góry) włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem.( po ok 50 minutach  pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni)
15 minut przed końcem pieczenia, odkrywamy aby żeberka się lekko przyrumieniły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz