środa, 18 września 2019

Zapiekanki z chleba tostowego

Zapiekanki z chleba tostowego można przygotować z najróżniejszych składników  świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam pieczarki, szynkę, żółty ser i pomidory. Smaczny pomysł na kolację na ciepło.
10 kromek chleba tostowego
10 plasterków szynki
ok 250/300 gramów pieczarek
ok. 200 gramów żółtego sera gouda
1 mała cebula
sól
pieprz
mały ząbek czosnku
2 łyżki oleju

Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy z dodatkiem oleju.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli, przyprawiamy solą pieprzem i czosnkiem. Całość krótko smażymy.
Na każdej kromce chleba tostowego układamy plasterek szynki, kolejno po łyżce przesmażonych pieczarek i posypujemy tartym  żółtym serem na koniec kładziemy po plasterku pomidora.
Tosty przekładamy na blaszkę , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.10/ 12  minut z funkcją termoobiegu.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz