wtorek, 25 lutego 2020

Pieczeń rzymska z jajkiem i szpinakiem

Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem.Tym razem dla urozmaicenia dodałam szpinak.  Danie które smakuje na ciepło i na zimno.  
Świetnie się sprawdzi na Wielkanocnym stole.
ok. 600 gramów mięsa mielonego drobiowe lub wieprzowe
1 cebula ok 100 gram
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 kajzerka namoczona w mleku
ok 80 ml. wody lub bulionu

300/350 gramów szpinaku u mnie mrożony (waga przed rozmrożeniem) 
1 łyżeczka masła
1 mały ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
majeranek
Opcjonalnie wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie Tutaj)

Mięso przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko surowe, pokrojoną w kosteczkę cebulę którą można wcześniej podsmażyć, wlać wodę lub bulion. Jeżeli masa będzie zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej
Całość dokładnie wyrabiamy aby składniki się dobrze połączyły i odstawiamy na ok. 15 minut.
Wcześniej rozmrożony szpinak ( w razie potrzeby lekko odcisnąć z nadmiaru wody) krótko przesmażamy na maśle doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Mięso i szpinak dzielimy na dwie równe części.
Jedną część mięsa przekładamy do foremki u mnie o wymiarach  21/12 cm.
Na środku wzdłuż  układamy połowę szpinaku.

Następnie układamy ugotowane jajka w rzędzie i przykrywamy drugą częścią szpinaku.


Całość przykryć drugą połową mięsa mielonego.
Za pomocą łyżki lekko wyrównujemy i dociskamy masę aby pieczeń po upieczeniu była w środku zwarta.( można foremką lekko uderzyć o blat)
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Smacznego :) 

Do podania polecam pyszny sos koperkowy na który przepis znajduje się w tym poście Klik tutaj

Polecam też pieczeń rzymską bez szpinaku Klik tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz