czwartek, 17 stycznia 2019

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to kolejny smaczny i ciekawy pomysł na mięso mielone, sprawdzi się na obiad i na kanapki. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

500 gramów mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
1 kajzerka namoczona w mleku
1 cebula
sól
pieprz
majeranek
wegeta
5 jajek  M
Opcjonalnie kawałek papryki czerwonej
1/3 szklanki bulionu lub wody
1-2 łyżki musztardy

Mięso mielone przyprawiamy dodajemy jedno surowe jajko, bulion lub wodę, namoczoną kajzerkę dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Paprykę, cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa mieszamy
 Całość odstawiamy na pół godzinki.
W między czasie gotujemy 4 jajka na twardo.
Do foremki keksówki (moja 21/12 cm) wykładamy połowę mięsa mielonego, na środku w rzędzie układamy ugotowane jajka przykrywamy drugą częścią mięsa mielonego i dociskamy.
Smarujemy po wierzchu musztardą
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 40 minut.

Do podania na ciepło polecam sos musztardowy na który przepis znajdziecie tutaj
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz