wtorek, 15 stycznia 2019

Krupnik z kaszy pęczak

Krupnik chyba wszyscy znają. To moja wersja tej pożywnej i pysznej zupy ugotowana na żołądkach drobiowych i kaszy pęczak oczywiście można użyć dowolnej kaszy np. jęczmiennej,jaglanej itp.



100 gram kaszy
150 gram włoszczyzny(u mnie mrożona)
1 duży ziemniak
300/400 gram żołądków drobiowych
4/5 kulek ziela angielskiego
3/4 liście laurowe
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
ok.1,5 litra wody
Opcjonalnie wegeta ( Przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj)

Żołądki zalewamy wodą ,dodajemy przyprawy oprócz majeranku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Gdy żołądki będą prawie miękkie wsypujemy kaszę ,dalej gotujemy na małym ogniu,gdy kasza podwoi swoja objętość dodajemy,włoszczyzną i ziemniaka pokrojonego w małą kostkę.
Gotujemy całość aż warzywa będą miękkie.Na koniec  przyprawiamy majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz