sobota, 12 stycznia 2019

Krokiety Gyros

Krokiety można przygotowywać na różne sposoby oprócz tych klasycznych polecam wam z farszem mięsnym z dodatkiem warzyw i ryżu.Podane z surówką i ulubionym sosem np.czosnkowym to świetna propozycja na obiad lub imprezę.




Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mleka
2 jajka M
Czubata szklanka mąki pszennej
2 łyżki śmietany
sól
50 ml.oleju

Farsz
ok. 500/600 gram mięsa mielonego dowolnego
150 gram włoszczyzny z porem(użyłam mrożonej
100 gram ryżu 
Przyprawa do gyrosa według uznania ok. 1 łyżka
sól
olej 

Dodatkowo do panierowania
2 jajka
Mąka
Bułka tarta
Tłuszcz do smażenia krokietów

Mleko wymieszać z jajkami dodać resztę składników na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
Ciasto powinno być lejące,nie gęste.Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodajemy mleko,jeżeli zbyt luźne mąkę.Odstawiamy na 10 minut.
Następnie smażymy cienkie naleśniki.
 ⧪

Farsz
Ryż ugotować,wystudzić.
Mięso przesmażamy na odrobinie oleju z dodatkiem przyprawy do Gyrosa i odrobinie soli,następnie dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ,razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.
Do miękkiego mięsa dodajemy włoszczyznę i przesmażamy.
Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż i mieszamy.
Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze przyprawą do gyrosa.

Na każdym naleśniku rozkładamy czubatą łyżkę farszu,zawijamy boki do środka i zwijamy w rulon.
Panierujemy i smażymy na średnim ogniu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz