Ciasto
100 gram mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka M
100 gram cukru
2 łyżki oleju
300 gram malin użyłam mrożonych
2 galaretki czerwone najlepiej malinowe
1 i pół szklanki wrzątku
Kilka łyżek zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia.
300 ml. śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
1 śmietan-miks
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Dodajemy olej i dalej miksujemy.
Mąkę kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ubitych jajek ,delikatnie mieszamy szpatułką.
Dno okrągłej foremki o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 20 minut.Studzimy, następnie nasączamy wywarem kawowym.
Galaretki zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,następnie zalewamy maliny,całość mieszamy i gdy zacznie tężeć wylewamy na upieczone i nasączone ciasto.
I teraz czas na śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,pod koniec ubijania wsypujemy śmietanfiks dalej ubijamy na sztywny krem,wykładamy na galaretkę z malinami i wkładamy do lodówki na min 1 godzinę.
Przed podaniem można posypać kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz