Na 6 porcji
6 plastrów karkówki o grubości ok 1 cm
250 gram cebuli
400 gram papryki w strączku,użyłam czerwonej i żółtej
300 gram pieczarek
⧪
dodatkowo na sos
6 łyżek majonezu
6 łyżek kwaśnej śmietany
6 łyżek keczupu
⧪
Przyprawy
wegeta przepis na domową wegetę znajdziecie tutaj
pieprz
czosnek granulowany
1 szklanka bulionu lub wody
⧪
Każdy plaster karkówki nacinamy delikatnie nożem i rozkładamy na blaszce.
Przyprawiamy wegetą i pieprzem.
W misce łączymy ze sobą majonez,śmietanę i keczup,przyprawiamy czosnkiem w granulkach,mieszamy.
Tak przygotowanym sos nakładamy na każdy kawałek mięsa.
Następnie kroimy w piórka cebulę,paprykę w paseczki i pieczarki na plasterki i mieszamy.
Warzywa rozkładamy na karkówce, przyprawiamy delikatnie wegetą i czosnkiem w granulkach,na blaszkę wlewamy wodę lub bulion.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy pół godzinki,następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.
Czy pieczemy bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńTak bez przykrycia na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Usuń