1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.)
4 jajka M
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła lub margaryny
1 mały budyń waniliowy 40 gram
3 średnie jabłka
Sok z cytryny
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel- mogel tak długo aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Masło roztopić i dodać (zimne) do masy jajecznej ,jeszcze chwilkę miksować do połączenia składników.
Następnie dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiane przez sito, mieszamy.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz