sobota, 26 stycznia 2019

Ciasto z jabłkami

Bardzo proste delikatne ciasto,składniki do jego przygotowania  na pewno każdy ma w domu do tego kilka jabłek i mamy smaczne ciasto do kawki.


1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.)
4 jajka M
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła lub margaryny
1 mały budyń waniliowy 40 gram

3 średnie jabłka
Sok z cytryny

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kogel- mogel tak długo aby kryształki cukru nie były wyczuwalne.
Masło roztopić i dodać (zimne) do masy jajecznej ,jeszcze chwilkę miksować do połączenia składników.
Następnie dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiane przez sito,  mieszamy.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.
 Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut do tzw. suchego patyczka.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz