środa, 6 stycznia 2021

Zupa a'la ramen z rosołu

Zupa a'la ramen z rosołu i mięsa które pozostało z obiadu. Za sprawą wyrazistych przypraw azjatyckich i warzyw oraz makaronu ryżowego możemy w prosty sposób przygotować wspaniałą sycącą zupę inspirowaną smakami Azji.  Polecam moja rodzinka była zachwycona.
3 porcje potrzebujemy
około 600 ml rosołu  ( mój gotowany z dodatkiem udek z kurczaka)
 makaron ryżowy około 150 gramów ( może być inny do dań azjatyckich np. chow mein)
około 200 gramów mieszanki warzyw do dań chińskich (użyłam mrożonki)
2 jajka
Marchewka z rosołu
natka pietruszki kilka gałązek
mięso z rosołu
4 plasterki imbiru
2 ząbki czosnku
duża szczypta kurkumy
2-3 łyżki sosu sojowego
szczypta chili 
2 goździki

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Jajka ugotować na twardo.
Do przecedzonego rosołu dodać przyprawy oraz mieszankę warzyw do dań chińskich.
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.
Do miseczki włożyć sporą porcję makaronu ułożyć pokrojoną na zapałkę marchewkę, mięso z rosołu oraz połowę jajka i zieleninę.
Całość zalać bardzo gorącą zupą.
Gotowe !
Smacznego :) 
Polecam również przepis na zupę a'la flaczki z mięsa i warzyw z rosołu Klik tutaj




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz